– Naszym celem jest kultywowanie tradycji ludowych z najstarszymi potrawami. Już w minionym roku w Łobaczewie udało się nam, dzięki pomocy Gminnego Centrum Kultury, zorganizować warsztaty produktów tradycyjnych – wspomina przewodnicząca.
W tym roku łobaczewianki z dużą energią i pomysłowością wyruszyły na podbój kolejnych konkursów.
WIĘCEJ INFORMACJI Z BIAŁEJ ZNAJDZIESZ TUTAJ
Pijana wiśnia w czekoladzie
– Odtworzyłyśmy kilka receptur potraw żydowskich. Z wywiadów dowiedzieliśmy sinformaię o potrawach tatarskich. Przecież po Tatarach pozostał mizar w Zastawku – zauważa szefowa koła.
W lipcu panie z Łobaczewa odniosły sukcesy w XX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" w Wojsławicach. Koło z Łobaczewa Małego otrzymało tam wyróżnienie za zupę żydowską z fasoli oraz czulent, a Jolanta Gawryluk za keczup z dyni, Renata Chryścionko zaś za "pijaną wiśnię w czekoladzie".
Nominacje do prestiżowej nagrody "Perła" uzyskała Teresa Puzia za rybę w soli. W tej kategorii przyznano również specjalną nagrodę Marszałka Województwa Lubelskiego, która przypadła Dorocie Gawryluk za schab dojrzewający.
– Jesteśmy pod wrażeniem, że tyle osób docenia naszą działalność! – przewodnicząca nie ukrywa radości.
W pierwszą sobotę sierpnia jej koło z sukcesem podobijało Zamość na Lubelskiej Edycji Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich "Polska Od Kuchni". Panie wzbogaciły dorobek o cztery nagrody i dwa wyróżnienia, m.in. za tatarskie pierogi pieremiacze. Ponadto w konkursach piękności dwie reprezentantki Łobaczewa zostały wicemiss wdzięku. W kategorii młodszej Ewa Danieluk oraz w kategorii Miss Wdzięku 45 + - Renata Chryścionko.
Tatarskie potrawy doceniane
– Doceniono nas w Zamościu za to, że uczymy dzieci przyrządzania potraw i śpiewamy razem z nimi. Wystąpiłyśmy w programach telewizyjnych. Dużym powodzeniem cieszyło się tam nasze stoisko kulinarne z potrawami żydowskimi i tatarskimi. Wielu turystów sięgnęło po nasze specjały, które rozeszły się w mig – wspomina Jolanta Gawryluk.
W ubiegły czwartek Koło Aktywnych Kobiet znów mogło pochwalić się wyróżnieniem, tym razem za udział w konkursie online Bitwa Regionów. Łobaczewianki z powodzeniem nagrały filmik z przygotowania potrawy tatarskiej: czeburieki (smażone tatarskie pierogi). Na początku września panie z Łobaczewa organizują dla uczniów w szkołach w Terespolu i Kobylanach online warsztaty kulinarne, na które otrzymały dofinansowanie z Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
– Może w przyszłości uda się nam uruchomić karczmę z produktami regionalnymi, liczymy na rozwój turystyki nad gminnym zbiornikiem retencyjnym – wyjawia przewodnicząca.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.