W zorganizowanym w Bełżycach finale wojewódzkim XXIV edycji tego konkursu na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną docenione zostały Jolanta i Dorota Gawryluk za kluski nadbużańskie. Podobnie Olga Gawryluk otrzymała nominację do finału krajowego w Poznaniu za czurtan tatarski. Również wyróżniono ją za kulicz leśny.
Pierwszą nagrodę w Bełżycach w podkategorii produkty zbożowe za kisiel gryczany uzyskała Iwona Żmińczuk, a trzecią nagrodę w kategorii najlepsza potrawa regionalna Jolanta i Dorota Gawryluk za kapłun oraz kluski nadbużańskie.
W Bełżycach także sukcesy odniosły inne kobiety z powiatu bialskiego. Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach (Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej) została nominowana do Perły 2025 za zestaw potraw bożonarodzeniowych oraz potrawy: zupę gryczankę i gołubcy z mięsa gotowanego smażone.
Pierwszą nagrodę w kategorii najlepsza potrawa regionalna otrzymała ta Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach za zupę gryczankę oraz gołubcy z mięsa gotowanego smażone. Ponadto w podkategorii wyroby cukiernicze I nagrodę za tort makowy uzyskała Urszula Nowicka z tejże Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach.
Nominację do Perły 2025 uzyskały Paulina Pietrusik i Danuta Pietrusik, córka z matką z rodzinnej firmy "Frykasy z Kodnia" za cymes na ostro. Danuta Pietrusik została wyróżniona za pierożki krucho drożdżowe z grzybami.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.