reklama
reklama

Pyszne bomby kaloryczne! Nawet "dziewczątko" w rozmiarze 36, może nie tylko upiec, ale i zjeść kilka kawałków kalorycznego ciacha

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Pyszne bomby kaloryczne! Nawet "dziewczątko" w rozmiarze 36, może nie tylko upiec, ale i zjeść kilka kawałków kalorycznego ciacha - Zdjęcie główne

z archiwum Wspólnoty

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościMy, kobiety, na ogół bardziej głodne komplementów niż samej słodyczy, gotujemy i pieczemy nie dla siebie samych, tylko dla naszych partnerów, dzieci czy teściowych. Jeżeli którejś z nas trafi się taki Zbyszek, który wie, jak obchodzić się z kaczką i wieprzowiną, chętnie wyjdziemy za próg kuchni. A póki jednak w niej jesteśmy...
reklama

Oczywiście obsypane mąką, z roztrzepaną fryzurą i czerwone z gorąca nie wymagamy obsypywania nas komplementami, ale z pewnością każda z nas choć w kuchni chciałaby mieć chwilę spokoju, zwłaszcza że czas przedświąteczny to na ogół i tak nerwówka.

Dla tych, którzy potrafią jednak oprzeć się "radości" zajrzenia do każdego kątka domu i wyrzucenia na bruk małych pajączków polecam wspólne gotowanie z dziećmi czy partnerem (choćby ze względu na oszczędność czasu). Wykonywania żadnego z tych ciast nie polecam mężczyznom. Niestety wymagają robienia kilku rzeczy na raz, chyba że chce się przesiedzieć kilka dobrych godzin w kuchni.

 

Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Połączenie cienkiego ciasta, zapachu cynamonu i kruchych migdałów.

reklama

Składniki:

1 budyń o smaku śmietankowym
200 g mąki
225 g cukru pudru (to cały sekret pysznego kruchego ciasta)
1 jajko
190 g masła
2 kg jabłek
sok z 1 cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
60 g płatków migdałowych
2 łyżki mleka
100 g rodzynków

Wykonanie:

Ciasto: z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 0,5 godz. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem formując brzegi.
Dla fanów kruchego ciasta: w tej wersji ciasta wychodzi naprawdę mało, Wystarczy tylko na cienką warstwę do małej tortownicy. Aby ciasta było więcej, trzeba proporcjonalnie zwiększyć ilości.
Jabłka: obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. (! - IKONKA) To miejsce, gdzie mogą przydać się dodatkowe ręce.
Dusić przez 10 minut z 50 g masła (np. w prodiżu), 50 g cukru i rodzynkami. Zagęścić budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na ciasto.

reklama


Polewa: pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połączyć, zagotować. Gorącą polewę wylać na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut w temp. 180-200°C. Kroić schłodzone.
Można: przed położeniem polewy na jabłka położyć kolejną warstwę ciasta, polewa nie wymiesza się jednak wtedy naturalnie z jabłkami i cynamonem.
A gdyby akurat rzeczywiście, jak zapowiadają synoptycy, przyszła odwilż, można pozwolić sobie na gałkę lodów waniliowych do przygrzanej w piekarniku szarlotki.

 

Tiramisu na biszkopcie
Idealna kompozycja nie tylko dla smakoszy kawy.

reklama

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
500 g serka mascarpone (2 opakowania)
3 jajka
1 szkl. cukru

Do nasączenia:

200 ml wody
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżeczki cukru
50 ml amaretto lub rumu (ilość w zależności od własnych upodobań)

Ostatnia warstwa:

330 ml śmietany kremówki 30%
1 cukier waniliowy
1 śmietana fix
2 kostki mlecznej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewany na dużą prostokątną blachę. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 160-180 C.Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół wzdłuż.

reklama

Albo: rozlać na dwie prostokątne blachy takich samych rozmiarów, co zaoszczędzi nam zachodu.

Obie części nasączyć mocno naparem kawowo-alkoholowym.

Masa: żółtka z jajek ucieramy z cukrem na kogel-mogel, białka ubijamy na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodajemy po trochu serek mascarpone, a następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek. 

Na pierwszy biszkopt wykładamy masę z serka mascarpone, przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wykładamy ubitą kremówkę z cukrem waniliowym i śmietan fixem. Na ubitą śmietanę sypiemy startą czekoladę i/lub kawę rozpuszczalną. Ciasto należy schłodzić w lodówce.

 


Francuskie rogaliki z jabłkami lub kajmakiem


Nadzienie:
1. Jabłka pokroić na dość grube kawałki, wrzucić do garnka, delikatnie podlać wodą, dodać ¼ kostki masła, rodzynki i dusić na najmniejszym ogniu (nie mogą zrobić się bardzo miękkie). Kiedy masło wyraźnie się rozpuści, a jabłka zmienią kolor, dodać cynamon, chwilę jeszcze dusząc. Zestawić z ognia i posłodzić cukrem pudrem. 2. Najprościej kupić gotowy kajmak lub ugotować mleko skondensowane w puszce.

Ciasto francuskie
Składniki na około 1 kilogram płatów ciasta: 200 ml zimnej wody, 1 łyżka soli, 500 g masła o temp. pokojowej, 150 g mąki krupczatki, 250 g zwykłej mąki

Wodę wlać do szklanki, dodać sól i mieszać, aż sól się rozpuści. Rozpuścić 75 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsypać do miski. Dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 2 godziny. Pozostałe masło utrzeć na gładką masę i włożyć między 2 warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt grubości 2 cm i wstawić do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę oprószyć mąką, położyć ciasto i, tocząc wałek w jednym kierunku rozwałkować na kwadratowy placek, tak by środek był grubszy niż boki. Na środku rozłożyć schłodzone masło, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę i zlepić ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.

Ciasto z masłem rozwałkować na prostokąt, złożyć na 3 części, formując prostokąt. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć z lodówki, obrócić o 90°, rozwałkować na prostokąt, tak jak wcześniej. Złożyć na 3 części i wstawić do lodówki na godzinę. W ten sposób składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny.

Ciasto przed pieczeniem rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm.

Dla mniej cierpliwych: polecam kupienie gotowego ciasta francuskiego. Jedna sztuka wystarcza na 12-15 rogalików.

Rogaliki:
Rozwałkowane ciasto pokroić na trójkąciki lub kwadraty. Kajmakiem smarować na większej powierzchni (bez brzegów), a jabłka układać na samym środku. Rogaliki trzeba dość dobrze założyć, aby podczas pieczenia nie popękały. Ułożyć na blaszkach na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C na ok. 12 minut. Nie dłużej niż 15, choć nawet przypieczone smakują wyśmienicie.
Gotowe posypać delikatnie cukrem pudrem. przepisy z archiwum Wspólnoty -  Katarzyna (Jędrzejewicz) Mazur (zdjęcia archiwum Wspólnoty, pixabay.com)

Zobacz również: Potrawy na wigilijny stół

Wiecej przepisów znajdziesz (TUTAJ)

 

 

reklama
reklama
Artykuł pochodzi z portalu lublin24.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama