Na całe szczęście mam w zanadrzu kilka sprawdzonych produktów, które pomogą powrócić do pełni sił.
1. Kasza jaglana – nie może być inaczej, u nas na pierwszym miejscu. Osusza ze śluzu, działa antywirusowo i bakteriobójczo. Na jesienną ochłodę najlepszy jest rosół z wiejskiej kury lub wołowiny z dużą ilością włoszczyzny, ziołowych, aromatycznych przypraw i kaszą.
2. Domowy sok malinowy – jego regularne spożywanie sprzyja podniesieniu odporności. Poleca się osobom z niedokrwistością oraz walczących ze zbędnymi kilogramami. Pektyny i kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn. Zawiera dużo potasu, wskazany przy problemach z układem moczowym i wątrobą.
3. Sok z aronii – aronia obniża ciśnienie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Uzupełnia niedobory witamin i związków mineralnych w organizmie, a syrop aroniowy wchodzi w skład preparatów podnoszących ogólną odporność oraz środków o działaniu wykrztuśnym i przeciwgorączkowym.
4. Sok z czarnego bzu – czarny bez zwalcza kaszel, gorączkę, wzmacnia odporność. Najbardziej znany jest ze swoich przeciwgrypowych właściwości.
W owocach jest sporo glikozydów antocyjanowych, cukrów, pektyn, garbników, rzadkich kwasów organicznych, rutyny, a także niezbędnych witamin A i C oraz witaminy grupy B. Ponadto zawiera elementy wspierające układ immunologiczny, pektyny, enzymy, biopierwiastki, karotenoidy, sole mineralne. Solidna dawka zdrowia, jednak nie należy przesadzać z jego ilością! Dzieciom sok z owoców czarnego bzu podajemy dopiero po 2 roku życia, dorośli piją jak syrop (lekarstwo), a nie jak sok, ponieważ w nadmiarze może spowodować zaburzenia (przyspieszenia) pracy serca. Kwiaty czarnego bzu doskonale nadają się do płukanek chorego gardła i jamy ustnej w przypadku zapalenia i anginy.
5. Syrop sosnowy – ma zastosowanie doustne w różnych stanach nieżytowych górnych dróg oddechowych z towarzyszącą chrypką, kaszlem oraz stanem zapalnym i bólem gardła, głównie u dzieci, młodzieży i osób w wieku podeszłym. Czasem podaje się jako środek łagodnie moczopędny i napotny, a nawet witaminizujący. U nas zbiór pączków miał miejsce w połowie maja. Syrop można rozrabiać z wodą i sokiem z cytryny i pić niczym lemoniadę.
6. Czosnek – jest skuteczną bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym, wirusowym oraz pasożytniczym. Zmiażdżony, świeży czosnek wydziela alicin, substancję, która posiada (jak stwierdzono poprzez szereg doświadczeń laboratoryjnych) silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina czy tetracyklina. Czosnek z powodzeniem jest używany w leczeniu bólu gardła, przeziębień, gryp, infekcji oskrzeli i płuc, infekcji przewodu pokarmowego, jak również pomaga w odbudowaniu populacji przyjaznej bakterii po odbytych kuracjach antybiotykowych. Czosnek jest skutecznym środkiem na niszczenie robaków w organizmie, jak również pomaga w leczeniu zakażeniem drożdżakowym, pleśniawki w jamie ustnej, pleśniawki pochwowej. Czosnek poprawia trawienie pokarmowe, pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów. Czosnek również wzmaga produkcję insuliny wytwarzanej przez trzustkę. W związku z tym, czosnek uważany jest za cudowny środek w obniżaniu poziomu cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę. Ostatnie badania naukowe dowiodły, że czosnek działa jako skuteczny przeciwutleniacz, a jego siarkowe składniki posiadają właściwości przeciwrakowe. Jest również powiedziane, że czosnek chroni nasze ciało przed wpływami zanieczyszczenia środowiska i nikotyny.
7. Miód - odznacza się się właściwościami antybiotycznymi, przeciwzapalnymi, wykrztuśnymi i odnawiającymi. Udział cukrów prostych: glukozy i fruktozy decyduje o jego właściwościach wzmacniających. Jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanym pracą fizyczną czy umysłową. Cukry proste, zawarte w miodzie, biorą udział w detoksykacji, chronią przed działaniem zanieczyszczonego środowiska, osłabiają toksyczne działanie alkoholu nikotyny. Obecna w miodzie acetylocholina oraz potas wzmacniają siłę skurczu i wydolności mięśnia sercowego. Składniki te hamują także miażdżycę, rozszerzają naczynia włosowate, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają krążenie.
Zawarta w miodzie cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielenia żółci. Wpływa na układ oddechowy, ułatwiając odkrztuszanie. Miód jest stosowany pomocniczo w schorzeniach błon śluzowych, w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej i przeziębieniach, paradontozie i oraz schorzeniach jamy ustnej i dziąseł na tle grzybiczym (pleśniawki).
8. Pigwa – w Polsce wciąż za mało doceniana. Skarbnica wit. C. We Francji dobrze znana i często goszcząca na stołach. Wzmacnia odporność, dodaje apetytu, ma właściwości ściągające, dobrze działa na wątrobę. Przeciwdziała biegunce i wymiotom.
Nalewka z pigwy dobra jest na wzdęcia, kwasy żołądkowe, przeziębienie, niską odporność… Poza tym jest przepyszna. Doskonała także jako konfitura do herbaty.
9. Owoce dzikiej róży – zawierają bardzo dużą ilość łatwo przyswajalnej witaminy C. Herbatka z owoców róży doskonale sprawdza się przy przeziębieniach, infekcjach organizmu oraz w stanach obniżonej odporności. Jest świetnym środkiem zapobiegawczym przeciwko kruchym naczyniom krwionośnym – wzmacnia je i poprawia stan całego układu krwionośnego. Warto ją też pić przy problemach z układem pokarmowym, m.in. żołądkiem i dwunastnicą oraz jako środek wspomagający przy biegunkach. Można również przygotować z niej pyszną konfiturę.
10. Syrop z cebuli – doskonały dla dzieci powyżej 1 roku życia. Działa przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Swoją skuteczność w walce z przeziębieniem cebula zawdzięcza składnikom. Zaliczyć do nich należy przede wszystkim związki siarki, glikozyty, pektynę i glukokininy o działaniu bakteriobójczym. A także bogate zasoby potasu i jodu zapewniające działanie przeciwinfekcyjne. Podstawą leczniczego sukcesu cebuli jest jednak zawartość witamin: A, B1, B2, PP, C i fitoncydy. Te ostatnie charakteryzują się silnym działaniem bakteriobójczym, hamują rozwój wirusów, a nawet zabijają prątki gruźlicy.
Aleksandra Szmytko, członek Stowarzyszenia Dbamy o Mamy