reklama

Grzyby jadalne i trujące. Jak je odróżniać ?

Opublikowano:
Autor:

Grzyby jadalne i trujące. Jak je odróżniać ? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaSezon grzybowy już się zaczyna, więc uważajcie na grzyby trujące. Spośród tysięcy grzybów występujących na terenie naszego kraju, istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne. Natura upodobniła je tak, że trzeba bardzo uważać, gdy je wkładamy do koszyka, bo konsekwencje pomyłki mogą być tragiczne.

635151964095661371

Jadalna kania z lewej i trujący muchomor cytrynowy z prawej. Te grzyby trzeba umieć odróżnić, bo zatrucie muchomorem może źle się skończyć

 

635161395425868272

Po lewej (Kurka jadalna) a po prawej trująca (Lisówka pomarańczowa)

 

635161395426180274

Po lewej jadalna (Pieczarka polna) a po prawej (Muchomor jadowity)

 

635161395425556379

Po lewej jadalny (Borowik Szlachetny) a po prawej niejadalny (Goryczak Żółciowy)

Zobacz, jakie grzyby możesz z sobą pomylić i jak je odróżnić:

Kurka – trująca lisówka pomarańczowa 
Jadalna kurka ma od spodu sztywne żółtopomarańczowe fałdy (żeberka), a trująca lisówka pomarańczowa te żeberka ma bardzo cienkie i delikatne. Różnią się też ich trzonki: ten u kurki jest krótki, gruby i przysadzisty, a lisówka na trzonek cienki i pomarańczowy. 

Pieczarka polna – trujący muchomor jadowity 
Łatwo pomylić popularne pieczarki ze śmiertelnie trującym muchomorem. Pieczarki pod kapeluszem mają blaszki, które z czasem brązowieją. Blaszki muchomora jadowitego zawsze będą białe. Różnica między tymi grzybami jest tak mała, że pieczarki najlepiej kupować w sklepie. 

Borowik szlachetny – niejadalny goryczak żółciowy 
Z daleka te grzyby są niemal identyczne, ale jadalny borowik ma dość śliski kapelusz, a trujący goryczak ma na kapeluszu delikatny meszek. Nazwa tego drugiego też ma uzasadnienie. Goryczak jest gorzki w smaku, borowik łagodny. Trzon goryczaka pokrywa brązowa siateczka, a borowika – siateczka wyraźnie biała. 

Jadalny mleczaj rydz – niejadalny mleczaj wełnianka 
Oba grzyby mają wklęsły kapelusz, ale rydz ma na nim kręgi zielono-pomarańczowe, a trujący mleczaj – kręgi wyraźnie ciemniejsze. Łatwo rozpoznać te grzyby po miąższu. Rydz ma pomarańczowy, a jego trujący kolega – biały. Rydz wydziela pomarańczowy sok, a z mleczaja wycieka sok biały. 

Opieńka miodowa – maślanka wiązkowa 
Łatwo można pomylić popularne opieńki z maślanką wiązkową, nazywaną inaczej łysiczką. Opieńka ma jednak kapelusz miodowy z ciemnymi łuseczkami, a trująca maślanka – ceglastoczerwony z białymi łuseczkami. Blaszki u opieńki są kremowe, a u maślanki oliwkowoceglaste. 

Pyszna czubajka kania – toksyczny muchomor sromotnikowy 
U kani można łatwo oderwać kapelusz od trzonu. Bardzo do niej podobny – ale śmiertelnie trujący – sromotnik ma przyrośnięty trzon do kapelusza. Smaczna kania ma na kapeluszu wyraźny garb, który u sromotnika jest bardziej płaski. Na te grzyby trzeba zwrócić szczególną uwagę: gdy przez pomyłkę zjemy sromotnika, możemy nawet umrzeć.

Podczas grzybobrania uważajcie co zbieracie.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo