Jadalna kania z lewej i trujący muchomor cytrynowy z prawej. Te grzyby trzeba umieć odróżnić, bo zatrucie muchomorem może źle się skończyć
Po lewej (Kurka jadalna) a po prawej trująca (Lisówka pomarańczowa)
Po lewej jadalna (Pieczarka polna) a po prawej (Muchomor jadowity)
Po lewej jadalny (Borowik Szlachetny) a po prawej niejadalny (Goryczak Żółciowy)
Zobacz, jakie grzyby możesz z sobą pomylić i jak je odróżnić:
Kurka – trująca lisówka pomarańczowa
Jadalna kurka ma od spodu sztywne żółtopomarańczowe fałdy (żeberka), a trująca lisówka pomarańczowa te żeberka ma bardzo cienkie i delikatne. Różnią się też ich trzonki: ten u kurki jest krótki, gruby i przysadzisty, a lisówka na trzonek cienki i pomarańczowy.
Pieczarka polna – trujący muchomor jadowity
Łatwo pomylić popularne pieczarki ze śmiertelnie trującym muchomorem. Pieczarki pod kapeluszem mają blaszki, które z czasem brązowieją. Blaszki muchomora jadowitego zawsze będą białe. Różnica między tymi grzybami jest tak mała, że pieczarki najlepiej kupować w sklepie.
Borowik szlachetny – niejadalny goryczak żółciowy
Z daleka te grzyby są niemal identyczne, ale jadalny borowik ma dość śliski kapelusz, a trujący goryczak ma na kapeluszu delikatny meszek. Nazwa tego drugiego też ma uzasadnienie. Goryczak jest gorzki w smaku, borowik łagodny. Trzon goryczaka pokrywa brązowa siateczka, a borowika – siateczka wyraźnie biała.
Jadalny mleczaj rydz – niejadalny mleczaj wełnianka
Oba grzyby mają wklęsły kapelusz, ale rydz ma na nim kręgi zielono-pomarańczowe, a trujący mleczaj – kręgi wyraźnie ciemniejsze. Łatwo rozpoznać te grzyby po miąższu. Rydz ma pomarańczowy, a jego trujący kolega – biały. Rydz wydziela pomarańczowy sok, a z mleczaja wycieka sok biały.
Opieńka miodowa – maślanka wiązkowa
Łatwo można pomylić popularne opieńki z maślanką wiązkową, nazywaną inaczej łysiczką. Opieńka ma jednak kapelusz miodowy z ciemnymi łuseczkami, a trująca maślanka – ceglastoczerwony z białymi łuseczkami. Blaszki u opieńki są kremowe, a u maślanki oliwkowoceglaste.
Pyszna czubajka kania – toksyczny muchomor sromotnikowy
U kani można łatwo oderwać kapelusz od trzonu. Bardzo do niej podobny – ale śmiertelnie trujący – sromotnik ma przyrośnięty trzon do kapelusza. Smaczna kania ma na kapeluszu wyraźny garb, który u sromotnika jest bardziej płaski. Na te grzyby trzeba zwrócić szczególną uwagę: gdy przez pomyłkę zjemy sromotnika, możemy nawet umrzeć.
Podczas grzybobrania uważajcie co zbieracie.