Remigiusz Małecki, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego, poinformował nas, że minister rolnictwa i rozwoju wsi wpisał na ministerialną listę produktów tradycyjnych kolejne cztery produkty z Lubelskiego. Jedna z nich pochodzi z gm. Terespol.
– Cybulniki to potrawa tatarska wytwarzana przez gospodynie z Łobaczewa Małego, której korzenie sięgają XVII wieku. Cybulniki to rodzaj pierogów pieczonych, nadziewanych farszem z duszonej cebuli, mięsa, poddane obróbce i pieczone w piekarniku – opisał rzecznik i dodał: - Nasze województwo może się już pochwalić 236 pozycjami wpisanymi na powyższą listę, co wciąż daje nam drugie miejsce w kraju.
Dzieci, cybulniki i "rogacze"
Już wcześniej kobiety z Łobaczewa zarejestrowały jako produkt tradycyjny łobaczewskie kakory, czyli pieczone kopytka z nadzieniem marchewkowym.
Jolanta Gawryluk, przewodnicząca łobaczewskiego koła, poinformowała nas, że w ostatnim czasie panie zajęły II miejsce w Konkursie Kobieta Gospodarna Wyjątkowa w Porosiukach za sakiewki wegańskie. Zaś w finale wojewódzkim tego konkursu w Chełmie zdobyły wyróżnienie i nagrodę 300 zł. Startowało aż 160 kół.
– W ubiegły wtorek nasze koło przeprowadziło dla dzieci warsztaty kulinarne współfinansowane z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. W Szkole Podstawowej im. Orła Białego w Kobylanach dzieci z klasy drugiej uczyły się przygotowywać właśnie cybulniki – podkreśla przewodnicząca.
Dodaje, że na deser uczniowie pod okiem gospodyń przygotowały regionalne pączki "Rogacze".
– Atmosfera była wspaniała. Dziękujemy dzieciom za uczestnictwo oraz dyrekcji szkoły za piękne podziękowania – Jolanta Gawryluk nie kryje zadowolenia.
Zaznacza, iż dzięki pozyskanym funduszom unijnym na środę zaplanowane są kolejne warsztaty kulinarne w SP nr 1 w Terespolu.
Czas na "Perłę 2001"
Na początku października kobiety z Łobaczewa będą startować w prestiżowym Konkursie Ogólnopolskim "Perła 2021" w Poznaniu, gdzie też zaprezentują swoje specjały tradycyjne na stoisku województwa lubelskiego podczas Targów Polagra Food.
Mieszkający w Łobaczewie Jacek Danieluk, burmistrz Terespola, powiedział nam, że ma wyjątkowe szczęście degustować nowe i stare potrawy Koła Aktywnych Kobiet. Dotąd się nie zawiódł.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.