Spotkanie będzie miało na celu przedstawienie uczestnikom, idei oraz zasad funkcjonowania spółdzielni socjalnej, jako alternatywy na realizację pomysłu w zakresie działalności gospodarczej.
Dzięki prezentacji konkretnego przykładu spółdzielni postaramy się pokazać blaski i cienie prowadzenia takiego rodzaju działalności
- informują organizatorzy.
Spotkanie poprowadzą członkowie Spółdzielni Socjalnej „Margines” - grupa młodych ludzi, którzy sami postanowili stworzyć sobie miejsce pracy, aby wspólnie realizować swoje kulinarne pasje. Zajmują się przygotowywaniem wegańskich cateringów, a wkrótce planują otworzyć lokal w centrum Warszawy.
W spotkaniu mogą wziąć udział pracownicy, wolontariusze, członkowie podmiotów ekonomii społecznej oraz osoby zainteresowane działalnością w sektorze ekonomii społecznej z terenu subregionu lubelsko - bialskiego, tj. powiaty: bialski, parczewski, włodawski, łęczyński, lubelski, świdnicki, kraśnicki, Miasto Lublin, Miasto Biała Podlaska.
Spotkanie odbędzie się dnia 7 listopada (piątek) w godz. 17.00 – 20.00 w Bialskim Centrum Kultury w Białej Podlaskiej, ul. Warszawska 11, sala nr 15.
W celu zgłoszenia udziału w spotkaniu należy wypełnić formularz zgłoszeniowy i przesłać go do dnia 4 listopada:
- faksem na nr: 83 344 44 24
- e-mailem na adres: bialabiuro@modrzew.org w tytule wpisując „Zgłoszenie spotkanie”.
Po spotkaniu odbędzie się Bialska Kuchnia Społeczna – są to regularne spotkania wokół wegańskiego jedzenia współtworzone przez jej uczestników i uczestniczki. Celem Kuchni Społecznej, jest przede wszystkim propagowanie zdrowego i etycznego stylu życia i dzielenie się pasją gotowania.
Spotkanie jest współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.