reklama

ASF - na granicy zatrzymano już ponad 77 ton produktów mięsnych

Opublikowano:
Autor:

ASF - na granicy zatrzymano już ponad 77 ton produktów mięsnych - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościKrajowa Administracja Skarbowa przypomina o zakazie przywozu do Unii Europejskiej żywności pochodzenia zwierzęcego. Tylko w tym roku na przejściach granicznych w województwie lubelskim funkcjonariusze zarekwirowali ponad 77 ton tego typu produktów.

Mimo realnego zagrożenia rozprzestrzeniania się wirusa ASF, zwłaszcza w strefie przygranicznej, wielu podróżnych nadal niefrasobliwie podchodzi do przepisów zakazujących przywozu do Polski wyrobów mięsnych i mlecznych. Przykładowo, tylko na drogowych przejściach granicznych w Dorohusku i Hrebennem funkcjonariusze rekwirują średnio tygodniowo po około 700 kg takich produktów. Na przejściu drogowym w Terespolu jest to tygodniowo ponad 200 kg.

Na wszystkich przejściach granicznych znajdują się specjalne pojemniki, do których podróżni wjeżdżający do Polski zobowiązani są wyrzucić żywność pochodzenia zwierzęcego, w tym również przekąski, desery czy kanapki używane w czasie podróży. Następnie towar trafia do utylizacji. W bieżącym roku zutylizowano już ponad 76 ton tego typu produktów zatrzymanych na granicy z Ukrainą i Białorusią.

Ci, którzy nie stosują się do przepisów narażają się na konsekwencje. Tylko w tym roku na przejściach granicznych w województwie lubelskim funkcjonariusze celno-skarbowi wystawili 2,7 tys. mandatów karnych na łączną kwotę 667,5 tys. złotych.

Zakaz przywozu na teren Unii Europejskiej artykułów pochodzenia zwierzęcego obowiązuje już od 2009 r. Stosowany jest ze względu na ryzyko wprowadzenia do Unii Europejskiej chorób, m.in. ASF. W Polsce stwierdzono już 165 ognisk tej zakaźnej choroby wirusowej. Wiele z nich - w województwie lubelskim. W ostatnich dniach kolejne ogniska ASF stwierdzono także na Ukrainie i w Rosji.

Rozprzestrzenianie się wirusa między gospodarstwami jest stosunkowo łatwe, m.in. poprzez skażoną paszę, wodę oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi. Aby chronić się przed rozprzestrzenianiem choroby w głąb kontynentu Główny Lekarz Weterynarii oraz liczne instytucje, w tym Krajowa Administracja Skarbowa, przypominają o surowych procedurach dotyczących wwozu do Unii Europejskiej produktów pochodzenia zwierzęcego.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE