W pierwszej połowie lipca w Międzyrzecu ruszy najnowocześniejszy w Europie zakład drobiarski firmy Wipasz. Pracę znaleźć ma tam ponad 1000 osób.
Otwarcie zakładu zaplanowano w dwóch etapach. Na początku będzie otwarty typowo ubojowy zakład. Później uruchomiony zostanie wydział przetwórstwa. Na terenie 8,5 hektarów terenu prowadzone są ostatnie prace budowlane. Docelowo planuje się ubój około 260 tys. kurczaków dziennie z prędkością 15 tys. sztuk na godzinę. Zakład według zapowiedzi ma być najnowocześniejszy w całej Unii Europejskiej.
Będzie miał też trzy gałęzie produkcji: mięso świeże, mrożone i przetworzone. Posiadać ma również nowoczesne linie ubojowe. Poza tym planowane są nietypowe rozwiązania.
(…)
Więcej w elektronicznym (CZYTAJ TUTAJ) i papierowym wydaniu Wspólnoty (dostępnym w punktach sprzedaży).