W czasie ciąży należy zwrócić szczególną uwagę na to, że zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze zwiększa się znacznie, a zapotrzebowanie na kalorie rośnie tylko w niewielkim stopniu. Wymaga to umiejętnego doboru produktów spożywczych, zarówno jakościowego, jak i ilościowego. Przyszłe mamy wybierajcie więc produkty bogate w witaminy i składniki mineralne, o wysokiej gęstości odżywczej, świeże i z "pewnego" źródła. Dbajcie o to, by Wasza dieta była dobrze zbilansowana pod względem zawartości:
- kwasu foliowego, gdyż jego niedobór w okresie poprzedzającym ciążę i w pierwszych jej tygodniach sprzyja powstawaniu wrodzonych wad układu nerwowego u płodu,
- wapnia, który zapewnia prawidłową gęstość kości u noworodka, a także zapobiega występowaniu u mamy nadciśnienia ciążowego, stanu przedrzucawkowego i porodu przedwczesnego,
- żelaza, którego niedobór prowadzi do niedokrwistości i może być przyczyną małej masy urodzeniowej dziecka, porodu przedwczesnego oraz infekcji dróg moczowych mamy,
- kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają ważną rolę w rozwoju mózgu i siatkówki u płodu
- witaminy A, która może zabezpieczać przed wystąpieniem przedwczesnego pęknięcia błon płodowych czy stanu przedrzucawkowego, ale zbyt duże jej spożycie zwiększa ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u noworodka.
mgr Monika Miłosz specjalista ds. żywienia, dietetyk