Każdy kojarzy bialską babkę drożdżową zaparzaną. Wielu z Was ma przepis na nią w domach. Jednak to Urszula Nowicka spowodowała, że nasz regionalny wypiek znalazł się na liście najlepszych produktów tradycyjnych i potraw regionalnych oraz "Kluczy do Polskiej Spiżarni".
Nagroda "Perła 2024" została przyznana na zeszłotygodniowych targach "Smaki Regionów" w Poznaniu.
Urszula Nowicka jest związana z Pracownią Kulinariów Regionalnych w Perkowicach od wielu lat. Zgłosiła przepis na babkę do konkursu “Nasze kulinarne dziedzictwo. Smaki Regionów” i po raz kolejny potrawy spod Białej Podlaskiej zostały zauważone. Już wielokrotnie znalazła się na łamach naszej gazety ze względu na wyróżnienia i promocję regionalnych potraw, m.in. sękaczy. Widać ją na jarmarkach, festynach i targach rękodzieła organizowanych w powiecie bialskim. Jest regularną uczestniczką w pokazach kulinarnych.
Kilka słów o samej pracowni: utworzona została w 2006 r. Dziś jej członkinie cieszą się zasłużoną estymą i wygrywają konkursy „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, organizowane przez marszałka województwa lubelskiego. Z tego też powodu, kilka razy w roku, właśnie w Perkowicach odbywają się konkursy kulinarne gminy, bazujące na tradycjach regionalnych. Zalety smakowe tutejszej kuchni doceniali już goście z: Niemiec, Francji, Belgii, Białorusi i Ukrainy. Przynajmniej kilka razy w roku kobiety organizują warsztaty dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, na których zapoznają uczestników z pożywnymi potrawami kuchni kresowej. Powodzeniem cieszą się konkursy na przetwory warzywne i owocowe, przygotowywane według tradycyjnych receptur. Pięknie opakowane są znakomitym prezentem dla gości odwiedzających Perkowice.
Zdj. Archiwum Wspólnota. Pokaz wypiekania sękaczy przygotowany przez panie z Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach cieszył się ogromnym zainteresowaniem publiczności.
Serdecznie gratulujemy!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.